Buhar tesisatlarındaki enerji tasarrufu çalışmalarında kondenstopların rolü - Çetin, Emre (My University, 1998)
Daha az tüketilen enerji, daha az israf, daha az kirlilik ve daha sağlıklı çevre anlamına gelir. Sanayide yüzyıllardır yoğun bir şekilde kullanılan buharı da tabii ki gereğinden fazla kullanmamak hem enerji hem de çevre korunması açsısından çok önemlidir. Kondenstoplar, buhar sistemlerindeki enerji tasarrufu çalışmalarının basit ama temel elemanlarındandır. Sistem içindeki yoğuşan kondensi ve yoğuşmayan gazlan tahliye ederek sistemi bir çok zararlardan korur. Bir çok tipte ve çapta kondenstop dünya üzerindeki çeşitli firmalar tarafından üretilmektedir. Sistemin her yerinde kullanılabilecek bir tek tip kondenstop bulunmamaktadır. Çalışma şartlarına göre en uygun kondenstopun seçilmesi gerekir. Bu çalışmada buhar sistemi, kondenstoplar tanıtılmış olup farklı endüstri alanları için kondens tahliye uygulamaları açıklanmış, gerek ampirik gerekse temel ısı transferi formülleri ile farklı alanlardaki oluşan kondens miktarları hesaplanma yollan gösterilmiş ve temel enerji geri kazanım sistemleri açıklanmıştır. Buhar tesisatlarındaki Enerji tasarrufu çalışmalarında kondenstopların rolü tezin her bölümünden de anlaşılacağı gibi çok büyük olup, işletmeler tarafından hassasiyetle üzerinde durulması gerekir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Buha termodinamiği buhar devreleri; Kondestoplar ve kondestop tesisatları; Enerji geri kazanımı