AC motor kontrol yöntemlerinin incelenmesi ve bir uygulama devresi gerçekleştirilmesi - Vatansever, Ayhan (My University, 2009)
İdeal motor kontrolü geçmişte sadece DC motorlar kullanılarak yapılabiliyordu. Gelişen işlemci teknolojisi ve güç elektroniği ile günümüzde ac motorlar kullanılarak da ideal kontrol gerçekleştirilebilmektedir.Bu çalışmada, AC motor kontrol yöntemleri olan skaler ve vektörel kontrol yöntemleri açıklanmış ve bir uygulama devresi gerçekleştirilmiştir. Uygulamada, asenkron motorun mıknatıslanma akımı ve mometin oluşturan akımı sabit olduğu kabul edilerek bir ayrıklaştırma devresi oluşturulmuş ve bu akımların referans değerlerinden yararlanılarak dolaylı rotor alan yönlendirmeli vektör kontrolü gerçekleştirilmiştir. Vektör kontrolünü gerçekleştirebilmek için Microchip firmasının 16 bit işlem yapan 30F4011 işlemcisi kullanılmıştır. Hız denetimi bir doyuma giden PI denetimi algoritması ile gerçekleştirilmiştir. Vektör kontrol yöntemi ile serbest uyartımlı DC motora benzer şekilde asenkron motorun uyartım ve moment akımları birbirinden bağımsız olarak denetlenebilmektedir. Asenkron motor değişik hız ve yük koşullarında çalıştırılarak gösterdiği performans incelenmiş ve elde edilen sonuçlar sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: vektör kontrolü; skaler kontrol; motor kontrolü