Viskoelastik ara bağlı düzlem çerçevelerin zorlanmış titreşimleri - Tuncer, Özgür (My University, 2007)
Bu çalışmada, her bir ucunda üç serbestlik olmak üzere toplam altı serbestliğe sahip çerçeve elemanlarının birbirlerine sürekli ve/veya viskoelastik özelliğe sahip olan iki serbestlik dereceli sonsuz küçük ara bir elaman olan dönme elemanı ile bağlanmasıyla oluşturulan düzlem çerçevenin periyodik dış yük altında zorlanmış titreşimleri, Euler-Bernoulli kiriş teorisi çerçevesinde enerji tabanlı sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Viskoelastik ara bağlantılı düzlem çerçevenin çeşitli malzeme sönüm katsayıları için viskoelastik ara bağlantının optimum sönüm katsayısı araştırılmış ve sürekli bağlı çerçeve ile viskoelastik ara bağlı çerçevenin, periyodik yük altında yer değiştirme değerleri karşılaştırılarak sonuçlar grafikler ve tablolar halinde sunulmuştur. Elde edile sonuçlar SAP2000 programında oluşturulan aynı modellerin çözümünden elde edilenlerle karşılaştırılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçların SAP2000 programından elde edilen sonuçlarla iyi bir uyum içinde olduğu görülmüştür. Sayısal sonuçlar göstermektedir ki malzeme sönümünün olmaması veya çok küçük olması halinde, viskoelastik ara bağlantının sönüm katsayısının küçük değişimleri için sonuçlar arasındaki fark büyük olmaktadır. Bununla birlikte malzeme sönüm katsayısının büyük değerler alması halinde viskoelastik ara bağlantının sönüm cevaplar üzerindeki etkisi azalmakta ve sönüm katsayısının büyük farkları için sonuçlar birbirlerine yakın çıkmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Sonlu eleman olarak eğilme elemanı; Enerji bağlantıları; Viskoelastik ara bağ; Malzeme sönüm katsayısı; Viskoz sönüm; Hız bağımsız sönüm; Sonlu elemanlar metodu; Çerçevelerin zorlanmış titreşimi; Dinamik büyütme çarpanı; Modal sönüm; Modal rijitlik; Modal kütle; Dönme elemanı; Periyodik yük