ISO 9002 kalite güvence ve ISO 14000 çevre yönetim sistemlerinin polimerik şerit elyaf üretimine uygulanması - Çelebi, Yasemin (My University, 1999)
Günümüzde özellikle uluslararası ortamda pazar paylarını arttırmak firmaların ortak hedefi haline gelmiştir. Pazardaki payını arttırmayı başaran firmaların bu başarısında kalitenin ön plana çıktığı görülmektedir. Bu başarıda kalitenin payı daha çok kalite hedeflerine ulaşmada izlenen yol, kullanılan yöntem ve tekniklerle ilgilidir. ISO 9000 Kalite Güvence ve ISO 14000 Çevre Yönetimi sistemleriyle ilgili açıklama ve sistem modellerine çalışmanın ikinci bölümünde yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, ISO 9002 'Üretim ve Tesiste Kalite Güvencesi Modeli' nin tüm standart maddeleriyle polimerik şerit, elyaf üreten bir firmada uygulanması, ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi' nin uygulamasına ilişkin öneri ve firmada uygulanması için izlenmesi gereken yol ve İstatiksel Proses Kontrol uygulamaları hakkında tanım ve formüllere yer verilmiştir. Daha sonra ise İstatiksel Proses Kontrol' nün firmada ekstrüzyon hattında kullanılmasına ilişkin uygulamalar dördüncü bölümde anlatılmıştır. Beşinci bölüm ise sonuç ve öneriler bölümü olup, çalışmanın genel olarak değerlendirmesi ve İstatiksel Proses Kontrol uygulaması ile ilgili öneri ve yorumlan kapsamaktadır. ISO 9000 Kalite Güvence Sistem Standartlarının getirdiği anlayış ile hata muayeneler ile değil üretim prosesi devam ederken yakalanır ve ortadan kaldırılır. Bu anlamda ürün kalitesini kontrol altında tutmak için kullanılan izleme metodu İstatiksel Proses Kontrol olarak adlandırılır. İstatiksel Proses Kontrol çalışmalarında firmada uygulanan metot x-R proses kontrol kartlarının kullanılmasıdır. ISO 14000 Çevre Yönetim Sistem Standardı, hepimize daha temiz, güvenli ve sağlıklı dünyayı önerdiğinden çevre konusunu dünya çapında bir ilgi odağı haline getirmiştir. Bu standartlar serisi organizasyonlar için dünya pazarında çevresel konuların tüm alanları kapsaması için dizayn edilmiştir. ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi bu çalışmada incelenen firma için çok yeni bir sistem olmakla beraber, ISO 9002 Kalite Güvence Sistemi' nin firmada var olması her iki sistemin Toplam Kalite Yönetimi felsefesinde birleştirilerek sistemlerin etkin ve sürekli kılınmasını sağlayacağı anlaşılmıştır. Ayrıca İstatiksel Proses Kontrol'ünün kalite ve üretim problemleri için bir çözüm olmadığı, etkin olmayan veya yıpranmış makine ya da aletlerle uygulanan prosesi düzeltemeyeceği, işlevinin sadece bu tip problemleri bulma ve gerekli düzeltici faaliyetleri tanımlamak olduğu sonucu çıkartılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: ISO 9002 kalite güvence ve ISO 14000 çevre yönetim sistemleri; ISO 9002, ISO 14000 ve istatistik proses kontrol; Statistik proses kontrol