Sınıf öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi (TPAB ) ve hizmet içi eğitim durumlarının incelenmesi - Usta, Büşra (My University, 2021)
Öğretmenlerin mesleki başarısında teknolojik pedagojik alan bilgisi önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenlerin teknolojik pedagojik alan bilgisi ve hizmet içi eğitim durumlarını incelemek ve bu faktörlerin çeşitli değişkenlere göre değişimini belirlemektir. Amaçlı örnekleme yöntemiyle İstanbul ilinde devlet okullarında çalışan 301 sınıf öğretmeni örneklem grup olarak belirlenmiştir. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, Schmidt, Baran, Thompson, Mishra, Koehler ve Shin (2009) tarafından geliştirilen ve Öztürk ve Horzum (2011) tarafından Türkçe’ye uyarlanan "Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi Ölçeği" ve Gökmenoğlu (2013) tarafından geliştirilen "Hizmet İçi Eğitim Gereksinimleri Ölçeği" örneklem grubuna uygulanmıştır. Form ve anketlerden elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Veri analizinde frekans, aritmetik ortalama, standart sapma hesaplamalarının yanında t testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon Analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre öğretmenlerin teknolojik pedagojik alan bilgisinin yeterli düzeyde olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin TPAB düzeyleri yaşa, cinsiyete, eğitim durumuna, kıdem yılına, günlük ortalama bilgisayar kullanma süresine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Araştırmadan elde edilen bir diğer sonuç ise, öğretmenlerin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarının orta düzeyde olduğudur. Sınıf öğretmenleri, en fazla rehberlik ve özel eğitim; en az iletişim ve sosyal beceri alanında hizmet içi eğitime ihtiyaç duyduklarını ifade etmişlerdir. Sınıf öğretmenlerinin hizmet içi eğitim ihtiyaçları yaşa, kıdem yılına göre anlamlı bir farklılık gösterirken; cinsiyet, eğitim durumları ve günlük ortalama bilgisayar kullanma sürelerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Öğretmenlerin TPAB düzeyleri ve hizmet içi eğitim ihtiyaçları arasında çok zayıf, pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021
Keywords: Teknolojik pedagojik alan bilgisi; Hizmet içi eğitim