Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı’nda yapılmış Yüksek Lisans tezlerinin incelenmesi - Yılmaz, Funda Gül (My University, 2017)
Bir bilim dalının gelişimi, alan araştırmalarına ve alanda üretilen ve sunulan özgün çalışmalara bağlıdır. Lisansüstü programlarda çalışılan tezler alanın gelişimi ve ilerlemesi için ayrı bir yere sahiptir. Bu çalışmada, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Yönetimi (EY) Bilim Dalı’nda, ana bilim dalının kuruluş yılı olan 1999’dan 2015 yılına kadar geçen sürede yapılmış yüksek lisans tezlerinin incelenmesi ve değerlendirilmesiyle genel eğilimlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma tarama modelinde desenlenmiş, doküman analizine dayalı bir araştırmadır. Çalışma 1999-2015 yılları arasında yapılmış ve ulaşılabilir haldeki 63 adet tez üzerinde yürütülmüştür. Araştırma bulguları eğitim yönetimi ana bilim dalında üretilmiş tezlerde tema açısından belli konularda yığılma olduğu, yöntem ve teknikler açısından tarama modelinin sıklıkla kullanıldığı, veri toplama araçları açısından anketten yararlanıldığı, veri analiz teknikleri açısından değerlendirildiğinde ise frekans, yüzde, ortalama, standart sapma ve t-testi gibi istatistiki tekniklerin tercih edildiği görülmüştür. Sonuç olarak; ana bilim dalında yapılan çalışmaların belli alanlarda olduğu saptanmıştır. Elde edilen sonuçlardan hareketle, ana bilim dalında çalışma yapacak olan araştırmacılara söz konusu amaçlarda bazı noktalara dikkat çekerken, çalışmayı yaptıran kişilerin de önemle üzerinde durması gereken noktalar bağlamında yarar sağlayacağı düşünülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017
Keywords: Eğitim yönetimi; Doküman analizi; Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Yüksek Lisans tez incelemesi