Vinilasetat ve bütilakrilat emülsiyon kopolimerizasyonu üzerine farklı emülgatörlerin etkisi - Akgün, Bilgen (My University, 2004)
Vinil asetat çeşitli akrilik monomerlerle emülsiyon polimerizasyonu ile kopolimerleştirilir. Kopolimerizasyon için bûtil akrilat, 2-etil hekzil akrilat en fazla tercih edilen akrilik monomerlerdir. Lateks yapısındaki vinil asetat-bütil akrilat kopolimerleri mimari amaçlı iç ve dış cephe boyaları için mükemmel bağlayıcılardır. Kopolimer lateksler ayrıca tekstil ve kağıt sanayiinde yaygın olarak kullanılırlar. Bu çalışmada, amonyum persülfat ve potasyum persülfat termal başlatıcıları, çeşitli emülgatörler ve emülgatör karışımları (anyonik, non-iyonik ve anyonik+noniyonik), koruyucu kolloid olarak kısmi polimerleştirilmiş akril amid (Amol) kullanılarak poli(vinil asetat-ko- bütil akrilat) lateksleri sentezlendi. Vinil asetat ve bütil akrilat monomerleri saflaşünlmadan kullamldı. Anyonik, non-iyonik ve (anyonik+noniyonik) karakterde farklı özelliklere sahip emülgatörler ile sentezlenen poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat) latekslerinin fizikokimyasal özellikleri üzerine non-iyonik ve (anyonik+noniyonik) emülgatörlerde artan etoksilasyon sayılarının, anyonik emülgatörler kullanılması durumunda ise emülgatörün yapısındaki sodyum iyonu sayısının etkileri araştırıldı. Dönüşümler gravimetrik metotla, orijinal latekslerin viskoziteleri Brookfield viskozimetresi, molekül ağırlıkları viskozimetrik ve GPC yöntemleri ile belirlendi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Polimerizasyon; Emülsiyon polimerizasyonu; Vinil asetat ve bütil akrilat emülsiyon kompolimerizasyonu