Paralel tezgahlarda arıza halinde çok amaçlı çizelgeleme - Boray, Mustafa Burak (My University, 2007)
Planlama ve çizelgeleme kavramları açıklanarak, günümüzde kullanılan planlama veçizelgeleme tekniklerine deginilmistir. Temel deterministik çizelgeleme algoritmalarıincelenmistir. Sezgisel algoritmalar, arıza durumlarının modelde yer aldıgı ve yer almadıgı ikibaslık altında irdelenmistir. Ayrıca bu konuda yapılmıs dört makale incelenmistir.n adet paralel tezgahta arıza halinde çizelgeleme durumunu modelleyen bir sezgisel algoritmagelistirilmistir. Arıza modellemesi için istatistiksel verilerin bir dagılıma uydurulması ilearızalar arası süreler hesaplanmıstır. Tamir süreleri ise kesikli olasılık dagılımı kullanılarakbelirlenmistir.Algoritma islerin tezgahlara atanması, birbirinden bagımsız olarak her bir tezgahtaki islerinsetup sayıları minimize edilecek sekilde optimizasyonu ve arıza sürelerinin çizelgelereeklenmesi olarak üç bölümden olusmaktadır. Algoritmanın kodları VBA (Visual Basic forApplication) kullanılarak MS EXCEL ara yüzünde yazılmıstır.Gelistirilen algoritma gerçek bir örnek üzerinde deneysel bir çalısma olarak uygulanmıstır. Buçalısma sonucunda elde edilen iyilestirmelerin optimizasyon öncesi durum ile karsılastırılmasıyapılmıstır. Algoritmanın performansını belirlemek amacıyla sırasıyla 50, 100,150 ,200, 250,300, 350 ve 400 is için iterasyon sayıları ve süreleri belirlenmis, grafiksel olarakgösterilmistir.Anahtar Kelimeler: Çok amaçlı çizelgeleme,sezgisel algoritma, paralel tezgahlar
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: ÜRETİM ÇİZELGELEME VE KONTROLÜ; ÇİZELGELEME ALGORİTMALARI; ARIZA MODELİ İÇEREN SEZGİSEL ALGORİTMALAR