Betonarme eğilme elemanlarında moment yeniden dağılımının incelenmesi - Olguner, Hakan (My University, 2006)
Süneklik betonarme yapıların tasarımında özellikle aranan niteliklerden biridir. Sünek yapılar farklı oturmalara, sıcaklık değişimlerine ya da yük değişimlerine bağlı olarak oluşan zoraki deformasyonlara sünek olmayan yani gevrek yapılara göre daha iyi uyum sağlarlar. Sürekli bir kirişte taşıma gücü limit durumunda göçme evresine kadar plastik şekil değiştirme yapılmasını sağlayabilmek için yeterli sünekliğin olması gerekir. Sürekli bir elemanın fazla zorlanan kesitleri yeterli süneklikteyse tasarımcı yapının uyum özelliğini kullanarak kuvvet ve momentleri daha az zorlanan kesitlere dağıtabilir. Bu sayede fazla zorlanan kesitlerdeki donatı yoğunluğu azaltılmış ve daha ekonomik bir tasarım yapılmış olur. Bu tezde lineer elastik analiz yöntemi kullanılarak tüm yükle yüklü ve elverişsiz hesap yükleri ile yüklenmiş üç farklı betonarme yapı analiz edilmiş ve moment yeniden dağılım yüzdelerine göre TS500-2000 ve ACI318-02 standartları arasında karşılaştırmalı bir çalışma yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Süneklik; Malzeme sünekliği; Moment yeniden dağılımı