Bulanık kümeler ve bulanık mantığın temelleri - Karangil, Salih (My University, 1994)
Bulanık kümeler teorisi belirsizliğin temsili için 1965 yılında Amerika'da Lotfı A. Zadeh tarafından geliştirmiş ve üzerinde dünyanın her yerinde birçok insan tarafından çalışmalar ve uygulamalar yapılmıştır. Daha sonraları bulanık sayılar ve bulanık mantık teorisi geliştirilmiş ve günümüze kadar büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Tezin giriş bölümünde bulanık kümeler ve bulanık mantığın tarihsel gelişimine yer verildi. Bölüm I, bulanık küme teorisinin temellerini, bulanık kümeler üzerindeki işlemleri, kuramsal küme işlemlerini ve örnekleri içermektedir. İkinci bölümde ise bulanık sayılar ve bulanık aritmetiğin genel kavramları üzerinde duruldu. Bölüm III çok değerli mantık kuramını ve üç farklı birleşmiş mantıkla ilgili özellikleri içermektedir. Ayrıca bu mantıklarla ilgili bağıntılar için doğruluk değer tabloları gösterildi ve bulanık değerli mantık kavramını geliştirmek için L.A. Zadeh tarafından geliştirilen genişletme prensibine yer verildi. Bu bölümün sonunda ise bulanık mantığın uygulama alanları, avantajları ve dezavantajları üzerinde duruldu. Son olarak da tezden elde edilen sonuçlara yer verildi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Bulanık kümeler; Bulanık sayılar; Bulanık mantık