Vakumlu pnömatik konveyör sistemleri ve bunların tasarım kriterlerinin incelenmesi - Polat, Yahya (My University, 2008)
Pnömatik konveyör sistemleri günümüzde endüstrinin birçok alanında kullanılmaktadırlar. Bu sistemler için de vakumlu pnömatik konveyörler ayrı bir öneme sahiptirler. Vakumlu pnömatik konveyör sistemleri daha çok tahıl, maden gibi taneli malzemelerin gemilere yüklenmesinde veyahut boşaltılması en çok görülen uygulama alanlarıdır. Fabrikalarda özellikle kahve, şeker gibi gıdaların taşınmasında basınç farkları düşük olduklarından tercih edilen sistemlerdir. Bu sistemlerin tasarımında taşınmak istenen malzemelerin özelliklerine dikkat edilerek tasarım yapılmalıdır. Konstrüksiyon elemanları seçiminde de vakumlu pnömatik konveyörlerin düşük basınç farkına sahip, düşük hızda ve seyrek fazda taşıma yapmaya müsait olduğu her zaman için göz önüne alınmalıdır. Tasarımların da hesaplamalara ve kullanılan elemanların kaliteli olmasına önem verilmelidir. Bu tez ile vakumlu pnömatik konveyörler genel olarak tanımlanmış, önemli tasarım elemanlarında dikkat edilecek hususlar belirtilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Pnömatik konveyör; Düşük ergime noktalı malzemeler; Depolardan farklı uzaklıklara taşıma