Yıkayıcı kurutucularda kurutma veriminin arttırılması ve tasarımı - Kayışdağ, Varol (My University, 2016)
Son yıllarda beyaz eşya sektöründeki artan rekabete ayak uydurarak pazarda büyük pay almak isteyen şirketler, teknolojik alandaki gelişmelere paralel olarak ilerleme göstermektedir. Bu ilerlemeler aynı zamanda kullanıcı ihtiyaçlarına göre yön bulmaktadır. Örneğin daralan yaşam alanlarıyla birlikte beyaz eşyaların evlerde kapladığı boyutlar kullanıcılar için büyük önem taşımaktadır. Kullanıcıların çamaşırlarını hızlı bir şekilde kurutma ihtiyacı duymasının ardından kurutma makineleri de evlerde yerlerini almaya başlamıştır. Ardından çamaşır ve kurutma makineleri ayrı ayrı büyük yer kapladığı için üretici firmalar iki ürünü birleştirerek tek bir makine boyutunda yıkayıcı-kurutucu olarak piyasaya sürmüşlerdir. Yıkama ve kurutmanın tek bir makinede birleştirilmesi, özellikle kurutma adımındaki verimliliği azaltarak kurutma sürelerinin uzamasına neden olmuştur. Makinelerin çalışma süreleri kullanıcılar açısından önemli bir seçim parametresidir. Bu gereksinimden hareketle, Arçelik A.Ş. Merkez ARGE bünyesinde yıkayıcı-kurutucu makinelerin kurutma sürelerinin azaltılmasına yönelik tasarım çalışmaları yapılmıştır. İlk olarak literatür ve pazar araştırması yapılmış, ardından çamaşır, kurutucu ve yıkayıcı-kurutucu makinelerin genel özellikleri incelenerek sistem hakkında genel bilgi edinilmiştir. Ayrıca bu sistemlerde kullanılan ana komponentler de incelenmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda kurutma sistemi komponent yerleşimleriyle ilgili konsept tasarımlar yapılmıştır. Yapılan konsept tasarımların avantaj ve dezavantajları belirlenerek uygun kurutma sistemi yerleşimi seçilmiştir. Sonrasında seçilen konsept tasarım üretime yönelik detaylandırılarak prototip üretimine hazır hale getirilmiştir. Bu çalışmalara ek olarak tez kapsamında farklı kurutma sistemlerine ait alternatif tasarımlar, çamaşırın sıkma adımındaki dinamik dengelemeyi sağlamak için denge ağırlığı tasarımları ve kazan içi kaçak problemlerinin çözümüne yönelik tasarımlar da yapılmıştır. Detaylandırılan makine tasarımının ardından başta SLS teknolojisi kullanılarak prototip üretimleri gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan ilk prototipler üzerinde deneysel çalışmalar yapılarak problemler gözlenmiş ve buna bağlı olarak final tasarım ve final prototip üretimi gerçekleştirilmiştir. Daha sonra bu makine üzerinde kurutma testleri yapılarak mevcut ürünlerle süre karşılaştırmaları yapılmıştır. Bu çalışma sayesinde yıkayıcı-kurutucu makinelerdeki kurutma verimleri arttırılmış böylelikle piyasadaki yıkayıcı-kurutucu ürünlerin ortalama kurutma sürelerine göre yaklaşık %39 azalma sağlanmıştır
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016
Keywords: Yıkayıcı-Kurutucu; Çamaşır Makinesi; Kurutucu makine