Eğitim liderlerinin kişilik özelliklerinin incelenmesi İstanbul ili örneği - Özcü, Öznur (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı eğitim liderlerinin kişilik özelliklerini belirlemektir. Öte yandan eğitim liderlerinin kişilik özelliklerinin yaş, cinsiyet, eğitim durumu, üstlendikleri görev, çalıştıkları okul türü ve çalışma yılına göre farklılık gösterip göstermediğinin bulunması da araştırmanın bir diğer amacıdır. Çalışma nicel araştırma yöntemlerinden tarama türü kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini 2018-2019 Eğitim – Öğretim Yılında İstanbul ili Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı resmi ilk, orta ve liselerde çalışan eğitim liderleri oluşturmakta ve bu evrenden tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenmiş 549 eğitim lideri ise örneklem grubunu oluşturmaktadır. Eğitim liderlerinin kişilik özelliklerine ilişkin veriler Bacanlı ve diğ. (2009) tarafından Beş Faktör Kişilik Kuramı temel alınarak geliştirilen ve geçerlik güvenirlik çalışması yapılmış olan Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi (SDKT) ile toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre eğitim liderleri kendilerine verilen 40+40 sıfat çiftinden en çok “yardımsever”, “hoşgörülü” ve “merhametli” sıfatlarını seçmişler ve kendilerini bu sıfatlarla tanımlamışlardır. En az tercih edilen sıfatlar ise “başkalarına kayıtsızım”, “hoşgörüsüzüm” ve “acımasızım” olmuştur. Araştırmanın bir diğer sonucu ise eğitim liderlerinin cinsiyet değişkenine bağlı olan duygusal dengesizlik boyutunda erkeklerin kadınlara oranla nevrotik davranışlar sergileme (mükemmeliyetçilik, genel sinirlilik hali, kıskançlık vs.) oranında anlamlı farklılık ortaya koymuştur. Bu semptomların bireyi ciddi sağlık sorunlarıyla (depresyon, kaygı bozukluğu, sınırda kişilik bozukluğu vs.) karşı karşıya bırakması göz önünde bulundurularak, eğitim alanında politika geliştiren ve karar veren kişilerin hizmet içi eğitimle erkek eğitim liderlerini desteklemesi ve bu eksikliği giderecek eğitim faaliyetlerinde bulunması önerilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Eğitim liderleri; Kişilik özellikleri; Liderlik yaklaşımları