İnsan kaynakları departmanlarında çalışanların sahip olduğu yetkinlikler ile bu yetkinliklerin diğer çalışanlar tarafından algılanmasına yönelik bir uygulama - Parteş, Didem (My University, 2004)
Bu çalışma ile yetkinliklerin insan kaynaklan yönetimi içindeki rolü ve öneminin vurgulanması amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde öncelikle personel yönetiminden insan kaynaklan yönetimine geçiş süreci ele alınmış, insan kaynaklan yönetiminin amacı, önemi ve ilkeleri vurgulanmış, kısaca fonksiyonlarından bahsedilmiştir. İnsan kaynaklarının stratejik önemine değinildikten sonra ise değişim sürecinde insan kaynaklarının nasıl şekilleneceği incelenmiştir. İkinci bölümde yetkinlikler ve insan kaynaklan ile ilişkisi üzerinde durulmuştur. Yetkinliğin tanımı ve özellikleri ortaya konulduktan sonra yetkinlik modeli oluşturma aşamalarından söz edilmiştir. Daha sonra insan kaynaklan fonksiyonlarında yetkinliklerin nasıl kullanıldığına değinilmiş ve sonrasında insan kaynaklan fonksiyonlarını bütünleştirmede yetkinliklerin yeri ve önemi vurgulanmıştır. Bu bölümde son olarak insan kaynaklan departmanı çalışanlarının sahip olmaları gereken yetkinliklere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise konu ile ilgili yapılan bir uygulamaya yer verilmiştir. Uygulamanın amacı, insan kaynaklan yetkinlikleri konusunda insan kaynaklan departmanı çalışanlarının ve diğer departmanlarda çalışanların algılan arasında ne gibi benzerlikler ve farklılıklar olduğunu ortaya koymaktır. Veri toplama aracı olarak anket çalışması yapılmıştır. Analiz sonucunda, insan kaynaklan yetkinliklerinin türleri konusunda insan kaynaklan departmanı çalışanları ile diğer departman çalışanlarının algılan arasında bir paralellik olsa da bu yetkinliklerin seviyeleri konusunda anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2004
Keywords: İnsan kaynakları yönetiminin gelişim süreci; Yetkinlikler ve insan kaynakları ile ilişkisi; Yetkinlik Modeli; İnsan Kaynaklan Departmanı Çalışanlarının Yetkinlikleri