Gaz türbinli tahrik sistemlerinde optimal rejeneratör boyutlarının alternatif performans kriterlerine göre belirlenmesi - Safa, Aykut (My University, 2000)
Bu çalışmada, gaz türbini tesisinin performansını arttırmak için ilave edilebilecek optimum rejeneratör boyutunun belirlenmesi amaçlanmaktadır. Optimum rejeneratör boyutu gaz türbininin tasarlandığı kritere bağlı olarak değişim gösterir. Öncelikle, gaz türbini tasarımı için gerekli optimizasyon kriterleri ve bu kriterler çerçevesinde rejeneratör ilavesinin gaz türbini performansına etkisi incelenmiştir. Tahrik sistemlerinin tasarımında göz önüne alman maksimum ısıl verim, maksimum güç, maksimum güç yoğunluğu ve maksimum ekolojik fonksiyon kriterlerine göre optimal tasarım büyüklükleri literatür bağlantılı olarak araştırılmıştır. Daha sonra, literatürde rejeneratörlü gaz türbini tesisinin maksimum ekolojik fonksiyon koşulundaki performansına ilişkin bir çalışmaya rastlanmadığından çalışma bu yönde ilerlemiştir. Hem tersinir, hem de tersinmez durum için rejeneratörlü gaz türbinin maksimum ekolojik fonksiyon koşulundaki performansı incelenmiştir. Son olarak, elde edilen sonuçlar doğrultusunda her bir kriter için optimum rejeneratör boyutları sayısal olarak bulunmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Joule-Brayton ısı makinası; Rejeneratörlü; Optimizasyon kriterleri; Optimum rejeneratör tasarımı