Bir titreşim tablasının hidrolik sisteminin kontrolü - Çetin, Şaban (My University, 2003)
Deprem, insanların karşı karşıya kaldığı en ciddi doğal felaketlerden birisidir. Büyük depremler direk olarak can kayıplarına ve sosyal yaşamın ve ekonominin bozulmasına neden olmaktadır. Türkiye de deprem kuşağında yer almaktadır. Bu nedenle Türkiye'de de deprem üzerine yapılan araştırmalar önem taşımaktadır. Sismik titreşim tablası deprem araştırmalarında önemli bir rol oynamaktadır. Sismik titreşim tablası sayesinde yapıların deprem karşısındaki dinamik davranışları incelenebilmektedir. Bu tez çalışmasında elektrohidrolik sürgülü tip dört yollu, üç konumlu yön denetim valfı, bir adet asimetrik silindirden oluşan bir titreşim tablasının hidrolik devresinin matematiksel modeli kurularak bilgisayarda simülasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, konu üzerinde daha önce yapılan bazı çalışmalar lenmiş ve simülasyonu yapılacak titreşim tablasının çalışması anlatılmıştır. Hidrolik güç kontrolü üzerine genel bilgiler verilmiş, hidrolik devre elemanları tanıtılmış ve hidrolik akışkanın özellikleri hakkında açıklamalar yapılmıştır. Daha sonra simülasyonu yapılacak devrenin özellikleri verilerek valf debi denklemleri çıkartılmış ve sistemin matematiksel modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan matematiksel model sonucunda elde edilen durum denklemlerinin Matlab-Simulink programında Runge Kutta IV- V sayısal integrasyon metoduyla çözümü sağlanmış ve konum, hız, ivme, debi, basınç grafikleri çizdirilmiştir. Daha sonra hidrolik sistemin konum kontrolü yapılmıştır. Kontrol aşamasında PD kontrol ve bulanık mantıklı kontrol algoritmaları kullanılmıştır. Sonuçlar ve önerilerle çalışmanın nasıl geliştirilebileceği tartışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Sismik titreşim tablası; Hidroliğin temel prensipleri; Sistemin modellenmesi; Hidrolik sistemin simülasyonu; Bulanık mantık; Sismik titreşim tablası; Deprem simülatörü; Hidrolik modelleme; Simülasyon; Kontrol