Döner vinçlerin yük salınımın bulanık mantık yöntemiyle kontrolü - Özkahraman, İsmail (My University, 2011)
Taşımacılıkta kullanılan vinçler, çalışmaları sırasında göz ardı edilemeyecek dinamik yüklerin etkisi altında kalmaktadır. Bu dinamik yük etkisi çoğunlukla yüklerin yapmış olduğu salınımlardan kaynaklanmaktadır. Bu dinamik etkilerin doğru tespit edilmesi ve önlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, döner vinç için üç boyutlu nonlinear bir matematiksel model geliştirilmiş ve ardından yük salınımlarını önlemek için bulanık mantık kontrolör tasarımı yapılmıştır. Tasarlanan kontrolörün performansı yapılan simülasyonlar ile incelenmiş ve aynı vinç modelinde oluşturulan kontrolsüz vincin simülasyonlarıyla karşılaştırılmıştır. Simülasyonların ve yapılan performans karşılaştırmasını sonuçları tasarlanan bulanık mantık kontrolünün, yük salınımlarını başarıyla önlediğini göstermiştir. Böylece vinçlerde bu kontrolün uygulanması dinamik etkileri azaltacağından yükün daha yüksek hızlarda hareket ettirilebilmesine, daha hafif ve ekonomik vinç tasarımlarının yapılabilmesine olanak sağlayacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Modelleme; Döner vinç için üç boyutlu Non-liner matematiksel modelin çıkarılması; Kontrol; Açık çevrim; Kapalı çevrim; Döner vince bulanık mantıklı bir kontrolör uygulanması