Hekzamin kobalt (III) sabunlarının alkol-su karışımlarındaki iletkenlik özelliklerinin ve polimerlerin etkisinin incelenmesi - Eratik, Banu (My University, 1995)
Hekzamin Kobalt (III) Sabunlarının Alkol - Su Karışımlarındaki İletkenlik Özelliklerinin Ve Polimerlerin Etkisinin İncelenmesi Bu çalışmada, hekzamin kobalt (III) klorür ile laurik, miristik, palmitik ve stearik asitlerin sodyum tuzlarının reaksiyonundan elde edilen metal kompleks sabunlarının alkol - su karışımlarındaki çözeltilerinin misel davranışları 30 °C sıcaklıkta iletkenlik yöntemi ile incelenmiştir. Bu metal kompleks sabunlarının miselleşmesine aynı koşullardaki değişik molekül ağırlıklarında düz zincirli polivinil alkol ( PVA ) ve halkalı grup içeren polivinil pirolidon ( PVP ) polirnerlerinin etkisi araştırılmıştır. Hazırlanan hekzamin kobalt sabunlarının saflığı infrared spektrumları ve elementel analiz yöntemiyle kontrol edilmiştir. Hekzamin kobalt (HI) sabunlarının % 70 n-propanol - su, izo-propanol - su ve etanol - su çözeltilerindeki özgül iletkenlikleri sabun konsantrasyonu ile artmıştır. Kobalt kompleks sabunlarının özgül iletkenliği ve konsantrasyonu arasındaki eğriler miselleşmenin başladığını gösteren kırıklar vermiştir. Bu kırıklardan bulunan kritik misel konsantrasyonu ( c. m. c. ) değerleri laurattan stearat sabunlarına doğru azalmıştır. Ayrıca sabunların c. m. c. değerleri izo-propanol - su sisteminde, n-propanol - su sisteminden daha büyük olduğu görülmüştür. Polimerlerin misel oluşumunu etkilediği ve bu etkinin polimerin yapışma ve molekül ağırlığına bağlı olduğu saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Metalik sabunlar ve özellikleri; Ağır metal sabunlar; Sağlık ve emniyet faktörü