Bilgisayar programında psikrometrik diyagramla hava şartlandırma - Yükselen, Serkan (My University, 1998)
Günümüzde hava şartlandırma projelerinde sıkça kullanılan psikrometrik diyagramlar hem okuma zorluğu hem de zaman kaybına sebep olmaktadır. Bunu önlemek için bazı mühendislik şirketleri tarafından çeşitli yazılım programları hazırlanmıştır. Tüm formüller ASHRAE Temel El Kitabı (Fundamentals)'daki Psikrometri bölümünden alınmıştır. Program başlıca 4 bölümü içerir. İlk bölümde yerilen iki giriş değeri yardımıyla nemli havanın diğer özellikleri hesaplanır ve bu noktanın psikrometrik diyagramdaki yerini çizerek gösterir. İkinci bölümde klima santralinde duyulur ısıtılan nemli hava ısıtıcı batarya kapasitesi hesaplanır ve psikrometrik diyagram üzerinde çizilir. Üçüncü bölümde klima santralinde soğutulan nemli havanın soğutucu batarya kapasitesi hesaplanır ve psikrometrik diyagram üzerinde gösterilir. Son bölümde ise iki nemli havanın adyabatik karışımı sonucu oluşan karışım havasının termodinamik özellikleri hesaplanır ve psikrometrik diyagram üzerinde gösterilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Psikometri; Kuru ve Nemli havanın bileşimi; Doymuş havanınn nem ile ilgili tanımları; Standart basınçta nemli havanın özelliklik tabloları