İyonosferin iletkenliği ve manyetik alanların neden olduğu magneto-akustik gravite dalgalarının sönüme uğraması - Yazıcı, Devrim (My University, 1996)
Bu çalışmada, sıkıştırılabilir, eş sıcaklıklı, katmanlı, elektriği iletebilen, kayıpsız bir ortam olan ve düzgün manyetik alan ile yer çekiminin etkisinin göz önüne alındığı atmosferde magneto-akustik-gravite dalgalarının yayılması incelenmiştir. Bu dalgalan açıklayan denklemler, magnetohidrodinamik denklemlere pertürbasyon uygulayarak elde edilmiştir. Dalga yayınım doğrultusunun manyetik alanla yaptığı açıya göre çözümler değişmektedir, manyetik alan yayılma doğrultusuna paralel olduğu zaman, dalgalan temsil eden denklem ikinci mertebeden tekil diferansiyel denklemdir. Alan yayılma doğrultusuna dik olduğu zaman ise dördüncü mertebeden tekil olmayan diferansiyel denklem elde edilmektedir. Ayrıca Kamp tarafından manyetik alanın yayılma doğrultusu ile çok küçük açı yapması durumunda magnetohidrodinamik denklemlerinin çözümünden dördüncü mertebeden tekil olmayan diferansiyel denklem elde edilmiştir. Bu denklem sınır tabakası teoremi kullanılarak çözülmüştür. Tekilliğin oluştuğu bölgenin dışında ve içinde ayrı ayrı çözümler elde edilmiştir. Tekilliğin oluştuğu bölge civarında ince bir bant tanımlayıp büyüklüklerimizi bu bandın kalınlığını veren parametreler cinsinden açarak denklemleri çözmek mümkün olmaktadır. Rezonans bandı olarak adlandırabileceğimiz bu bandın dışındaki çözümler elde edilmiş, bandın alt bölgesinden yukarı doğru yayılan akustik- gravite dalgasının bir kısmı yansımakta, bir kısmı da üst bölgeye iletilmektedir. Bu dalgaların bir kısmı da bandın iç bölgesinde yavaş magneto-akustik-gravite dalgalarına dönüşerek, bandın üst kısmına enerji taşımaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: İyonosfer; Magneto-akustik-gravite dalgaları