Mikrokontroler ile programlanabilir sayıcı ve bilgisayarda simülasyonu - Baran, Ahmet Oğuz (My University, 1994)
Mikrokontroler ile programlanabilir sayıcı ve sayıcının bilgisayardaki simülasyonunu sağlayan sistemi dört ayrı birime ayırabiliriz. 1) 8748 Mikrokontroler kartı donanımı 2) 8748 Mikrokontroler kartı yazılımı 3) 8255 Tümdevreli paralel giriş / çıkış kartı donanımı 4) PC ile sayıcı kartı arası iletişimi sağlayan yazılım Sistem tasarlanırken öncelikle 8748 mikrokontroler kartı donanım ve yazılım olarak hazırlanmıştır.Daha sonra ise PC de simülasyonu sağlayacak giriş/çıkış kartı tasarlanmıştır.Son olarakta PC 'de yazılan Pascal programı ile girişlerin ve çıkşların PC'de izlenmesi sağlanmıştır. Sayıcı devrenin çalışmasını kısaca şöyle özetleyebiliriz.Programlanabilir 4 dijit ileri sayıcıdır.Dışarıdan girilen saat darbelerinin lojik Vden lojik O'a geçişinde sayma işlemi yapılır.Girilen bu saat değeri yine dışarıdan girilen set değerine eşit olduğunda çıkış aktif olur.Programlanabilir sayıcı için 4 değişik modda yazılım yapılmıştır.İstenilen mod dipswitchle seçilip o modda sayıcı programlanır. Donanımın diğer önemli parçası iki adet 8255 PIA ( Programmable Interface Adapter) içeren giriş/çıkış kartıdır.Toplam 48 bit giriş/çıkış olarak programlanabilir.PC 'ye takılan bu kartla sayıcının PC ' de simülasyonu sağlanır. Bu çalışmada 48 serisi mikroişlemciler ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Ayrıca 8255 PIA tümdevresi ve bu tümdevreden oluşan giriş / çıkış kartı devre şeması ile anlatılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: 48 serisi mikrokompütörler; sayıcılar; PC giriş / çıkış birimi; sayıcının tanıtımı ve çalışması