Mimari mekanda görsel algı ve manipülasyon ilişkilerinin irdelenmesi - Yılmaz, Özer (My University, 2004)
Manipülasyon olgusu, insanları etkilemek, yönlendirmek ve kullanmak için yüzyıllardır kullanılır. İnsan algıları ile etkilenir. İnsanın algılarının %90 gibi büyük bir kısmı görme ile gerçekleşir. Mimari mekan, insana görsel algı yoluyla etki edebilecek birçok öğeyi barındırır. Bu sebepten insan mimari mekandan manipülatif açıdan etkilenebilir. Bu çalışmada, mimari mekan öğelerinin insanın mimari mekan algısına etkileri ve bu bağlamda manipülasyon olgusu ile ilişkileri irdelenmiştir. Algı, görsel algı, manipülasyon ve mimari mekan kavramları açıklanmıştır. Mimari tasarım öğeleri tarihsel süreç ve psikolojik etkileri açısından incelenmiş, görsel algının temel özellikleri ve geştalt psikolojisi kavranılan ile ilişkilendirilmiştir. Daha sonra manipülatif amaç olan duygu oluşumu tasarım öğelerince ne şekilde oluşturulabileceği açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan literatür araştırmalarında, manipülasyon insanı etkilemede duygulan kullandığı, mimari mekan ise görsel algı yoluyla duygu oluşturabildiği için insanın mimari mekan yolu ile maniple edilebileceği görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Mimari mekan; Algı; Görsel algı; Manipülasyon; Mekan psikolojisi; Mekan algısı; Mekan görsel algısı; Mimari tasarım elemanları