Türkiye'de biyogaz enerjisinin kullanılabilirliği ve ekonomikliği - Öztuncay, Mustafa Kerem (My University, 2009)
Biyogaz, hayvansal ve bitkisel atıkların oksijensiz ortamda ayrışması sonucu ortaya çıkan bir gaz karışımıdır. Bileşiminde % 60-70 metan (CH4 ), % 30-40 karbondioksit (CO2 ), % 0-2 hidrojen sülfür (H2 S) ile çok az miktarda azot (N2 ) ve hidrojen (H2 ) bulunmaktadır. Biyogaz enerjisi kaynaklarının en önemlisi, tahmin edileceği üzere Hayvan gübresi ve büyük şehirlerde ki çöp kaynaklıdır. Bu kaynağın yakıt olarak kullanılmaya başlanması, her halde insanın yerleşik düzene geçmesiyle birlikte başlar. Ancak hiç şüphe yok ki, bu konuda belli bir tarih ve bölge göstermek pek mümkün değildir. Fakat, hayvan gübresinden tezek yapımı ve bunun yakıt olarak kullanılması, elbette yüz yıllar öncesinden başlamıştır. Bugün de birçok ülkede köylü nüfus, ısıtma-ısınma ve pişirmede, bu kaynaktan geniş ölçüde yararlanmaktadır. Benim tezimde bu yenilenebilir enerji kaynağının ülkemizde farklı şekillerde uygulanabilirliği incelenecek, Türkiye'nin bu enerji kaynağı açısından potansiyeli araştırılacak, tesis kurma maliyeti incelenecek ve diğer yakıtlara oranla ekonomikliği tartışılacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Biyogaz nedir; Biyogaz üretimi; Biyogaz kullanım alanları; Biyogaz potansiyeli; Biyogaz tesis tipleri