Elektrik ve ısı enerjisi üretiminde yüksek verimli sistemlerin incelenmesi - Mülkoğlu, İrfan (My University, 1995)
Bugün dünyada kullanılan enerjinin büyük bir bölümü yenilenemeyen kaynaklardan kömür petrol ve doğalgaz şeklindedir. Bu kaynaklar milyonlarca yıl önce oluştu ve bugün yılda hemen hemen dokuz milyar ton kömür harcanmaktadır. Bugün gelişmekte olan ülkelerde endüstriyel enerji tüketiminin yaklaşık dörtte biri sıcak gazlar ve sıvılar şeklinde atılarak kaybolmaktadır. Bu kayıp, atık ısı geri kazanımı temel tekniklerinin uygulanmasıyla önemli ölçüde azaltılabilir. Enerji fiyatlarındaki artış atık ısı geri kazanım sistemleri için yapılan yatırımları, karli_ye kısa zamânda^fcendini öder hale~~getirmiştir. Yüksek verimli enerji dönüşüm sistemleri gelecekte insanoğlunun en önemli problemlerindendir. Hidrokarbon esaslı enerji kaynaklarının elli yıl içinde tükenecek olması.._gerçeği, yenilikçi, mühendisleri- yüksek verimli enerji sistemleri araştırmasına yöneltmiştir. Bu çalışmada özellikle yüksek verimde enerji ve para Tıâsarrufu sağlayan "Birleşik Isı ve Güç Santralleri" incelenmiştir. Birleşik Isı Güç Santralleri çok amaçlı, yani ısı ve elektriğin birlikte üretildiği santrallerdir. Yakıt yatırım, personel, bakım onarım vb. giderler, çevre sorunları gibi faktörlerle hem enerji hem de işletme ekonomisi yönünden ısı ve elektriğin birlikte üretilmesi ayrı ayrı üretilmesine kıyasla daha uygun olmaktadır. Birleşik Isı Güç Santrali uygulaması çok amaçlı, yapısal sorunlara köklü çözüm getirme olanağını beraberinde taşıyan bir uygulamadır. Ayrıca, enerji kullanımındaki her yıl giderek artan birçok israfil uygulamaları terk etmemiz gerektiğini hiçbir zaman unutmamalıyız. Bu çalışmada, SI (The International System of Units) birim sistemi kullanılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: kojenerasyon teknolojilerinin incelenmesi; dünya üzerindeki kojenerasyon uygulamaları; ısıl güç santralleri