Yeni sıvı kristal moleküllerin dizaynı, sentezi ve mesomorfik özelliklerinin incelenmesi - Yörür, Çiğdem (My University, 2003)
Kendi kendine organize olabilen sistemlere en güzel örneklerden biri sıvı kristallerdir. Sıvı kristaller, başta elektro optik olmak üzere tıp, materyal kontrolü ve dayanıklı materyal üretiminde (örn. sıvı kristal polimerler) çok büyük bir kullanım alanına sahiptir. 1900'lü yıllardan günümüze kadar yapılan sıvı kristal çalışmalarında moleküler yapı ve mesogenite arasında önemli bir bağlantının olduğu anlaşılmıştır. Molekül yapısı, düzenlenmeyi önemli derecede etkilediğinden molekül çekirdeğinde veya substituentlerde yapılan küçük değişiklikler farklı mesofazların oluşmasına neden olmaktadır. Sıvı kristal göstergelerdeki kullanımlarıyla ilgi gören kalamitik sıvı kristaller, genellikle düz çubuksu bir çekirdek ve iki ucunda hareketli substituentlerden meydana gelir. Ayrıca metallomesogen olarak adlandırılan metal içeren sıvı kristaller, hem organik sıvı kristal bileşiğinin özelliklerini hem de metal iyonunun varlığında oluşan özellikleri kombine etmişlerdir. Özellikle salisilaldimin (imin) türevleri, sıvı kristal özelliklerin keşfinden sonra, ligandlann mesogenik doğası ve geçiş metalinin getirdiği özellikleri ile yeni anisotropik materyallerin hazırlanmasını hızlandırmıştır. Sıvı kristal özelliğe sahip bileşiklerin dizaynını ve molekül yapısının mesogenik özelliklere etkisini incelemeyi amaçlayan bu çalışmada, farklı substituentlere sahip imin, hidrazon ve trans-l,3,5,7-tetraoksadekalin türevlerinin sentezi gerçekleştirilmiştir. İmin ligandlannın alkil çevresi farklandırılarak, yeni mesogenik bileşikler elde edilmiş ve iminlerin bakır(II) asetat ile reaksiyonları sonucu yeni kalamitik yapıda bakır kompleksleri oluşturulmuştur. Yapılan spektroskopik yöntemlerle aydınlatılan bileşiklerin sıvı kristal (mesomorfık) özellikleri polarizasyon mikroskobu ve termal analizler ile incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Sıvı kristaller; Kalamitik sıvı kristaller; Metal-salisilaldimin kompleksleri