Çamaşır makinesinde sıkma veriminin incelenmesi - Tozyılmaz, Mehmet Mustafa Kemal (My University, 2015)
Türkiye'nin 2014-Aralık itibariyle nüfusu yaklaşık 76,5 milyon ve hane sayısı 2014 yılı için yaklaşık olarak 27,7 milyondur (TUİK). Metropol yaşamının artması ve küçük illerimizdeki şehirleşme nedeniyle yaşam standartlarını arttıran, zamandan tasarruf sağlayan elektrikli ev aletlerinin kullanımı günden güne artmaktadır. Enerji talebinin artmasıyla birlikte elektrik tüketiminin hane kullanımında, genel elektrik tüketiminin %25'ini oluşturduğu belirtilmektedir (TEDAŞ 2014). Evlerde en fazla enerji tüketen grup ise elektrikli ev aletleridir. Ev aletlerinin verimliliği ile ilgili çalışmalar uzun süredir devam etmektedir. Bu çalışmada çamaşır makinesinin sıkma verimine etki eden parametreleri saptamak, deneysel ve HAD analizleri ile yapılan çalışmalarla model oluşturmak istenmiştir. İlk aşamada deney tesisatı modellenmiş ve üretimi yaptırılmıştır. Deneysel çalışmalar ile tekstil porozitesi ve poroziteye bağlı geçirgenlik korelasyonları irdelenmiştir. Elde edilen porozite ve geçirgenliklere bağlı olarak debi değişimleri arasında bağlantı kurulmaya çalışılmıştır. İkinci aşamada deneysel çalışmalarda elde edilen veriler kullanılarak HAD analizleri yapılmıştır. Deney tesisatının akış modeli çıkartılmıştır. Bu modele uygun olan türbülans modeli için deneysel veriler ve HAD ile elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Türbülans modeli ve ağ yapısı oluşturulduktan sonra tambur delik çaplarının debiye olan etkisi incelenmiştir. Üçüncü aşamada tambur ve kazanın iki boyutlu yüzey modeli oluşturulmuştur. Zamana bağlı ve iki fazlı olarak analizler yapılmıştır. Burada ki amaç sıkma sırasında kanat konstrüksiyonunun tambur içinde ki akışkana etkisini görmektir. Ayrıca uygun türbülans modeli seçilerek, ileri ki çalışmalarda tekstil mamülü ile yapılacak analizlerde altyapı oluşturması hedeflenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015
Keywords: Çamaşır makinesi; Tambur; Sıkma verimi; Porozite; Geçirgenlik; Hesaplamalı akışkanlar dinamiği; Türbülans modelleri