PV sistemlerin teorik ve dizayn parametrelerinin optimizasyonu - Ertaş, Erman (My University, 2011)
Bu araştırmanın amacı PV sistem enerji üretimindeki hesap sürecinin teorik açıdan incelenmesi ve PV sistem enerji üretimi hesap sürecindeki adımların ortaya konulup her adımda kullanılabilecek matematik modellerin araştırılması ayrıca parametrik değişkenliğin farklı çıktılar üzerindeki etkisinin gözlemlenmesidir.Çalışmada öncelikle temel kavramlar ele alınıp modellerde kullanılan parametreler tanımlanmıştır. Sonrasında güneş radyasyonu modelleri belirli gruplar altında incelenmiştir. Bu modellerin kombinasyonu ile PV sistem enerji üretimini aylık ve yıllık toplam bazda hesaplayan algoritma ortaya konulmuştur. Bu algoritmada kullanılabilecek 77 farklı model kombinasyonunun aylık toplam bazda çıktıları, Arçelik ? LG' de kurulu PV sistemin 1 yıl boyunca kaydettiği aylık bazda toplam datalar ile karşılaştırılıp en iyi model kombinasyonu ve kombinasyonları belirlenmiştir.Bununla birlikte model kombinasyonunu oluşturan modellerin PV sistem üretilen enerji çıktısına etkisi gözlemlenmiş ve majör modeller belirlenmiştir. Belirlenen en iyi model kombinasyonu ile de parametrik optimizasyon yapılarak, yüzey eğim açısındaki değişkenliğin difüz, direkt, yansıyan radyasyon bileşenlerine ve aylık, yıllık toplam enerji üretimine etkisi ortaya konulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Güneş radyasyonu modelleri; Liu ve jordan modeli