Yapay sinir ağları yöntemiyle doğalgaz şehir giriş istasyonlarının projelendirilmesi - Balıkçı, Vedat (My University, 2019)
Doğalgaz dağıtım şebekesindeki doğal gaz talebi tahmini hem gaz dağıtımcıları hem de tüketiciler için oldukça önemlidir. Doğalgaz dağıtım şirketi tarafından bakıldığında, doğru tahmin yapılabilirliği sistemde oluşabilecek hataları azaltır ve gaz dağıtım planlamasını doğru yapmaya olanak sağlar. Bu şekilde, gaz sistemleri çok daha gerçekçi ve karlı hale gelir. Ayrıca, müşteri tarafından bakıldığında ise doğru tahmin değerleri, sistemde oluşabilecek hataları azaltacaktır, bu da müşterilerin gazsız kalma durumunu minimize edecektir. Bu çalışmada, Yapay Sinir Ağları kullanılarak İstanbul Asya yakası ve Avrupa yakası için günlük ve saatlik doğalgaz talep tahmin modelleri oluşturulmuştur. Doğalgaz kullanımını etkileyen parametreler; tüketici sayısı, ortalama günlük sıcaklık, minimum günlük sıcaklık, resmi tatiller, ısıtma derece gün (HDD) belirlenmiştir. 2008'den 2018'in sonuna kadar elde edilen veriler, MATLAB program ile talep tahmin modelleri oluşturulmuş ve İstanbul’da son yüzyıl içerisinde yaşanmış en soğuk gün olan 9 Şubat 1929 günlük en düşük -16oC ve günlük ortalama sıcaklık -7oC sıcaklık değerlerine göre doğal gaz talebini 2027 yıla kadar doğalgaz talep tahminini yapılmıştır. Bu çalışma neticesinde, doğalgaz talep tahmini ile hangi yıl doğalgaz RMS-A istasyonunun kurulacağına karar verilmektedir. Synergi Gas Software ile İstanbul Asya ve Avrupa bölgelerinde yer alan dağıtım ağının hız ve basınç kriterleri dikkate alınarak olası kötü senaryolar için önceden yeni çözümler üretilebilir. Ayrıca doğalgaz RMS-A istasyonlarının nereye kurulacağı hesaplanmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: Yapay sinir ağlar; Doğalgaz talep tahmini uygulaması; RMS-A istasyonu