Sanatta neşe etiği - Borovalı, Murat (My University, 2006)
Bu tez çalışmasında sanatta 'neşe etiği' bir tavır ve strateji olarak ortaya konulmuştur. İlk bölümde 'neşe' kavramı, sanattaki yeri ve kültür ile bağlantısı felsefi bağlamda ortaya konulmuştur. İkinci bölümde sanatta neşe ile ilgili tavırlardan bazıları ortaya konulmuştur. Bu bağlamda ironi, mizah, sorumsuzluk, absurd, can sıkıntısı ve ciddiyetsizlik kavramları incelenmiştir. Ortaya konulan bu tavır çerçevesinde sanatçı kimliğinin nasıl şekilleneceği konusundaki tartışmalarda, özgürlük, yaratılış ve öz, Öteki ile ilişki gibi insanın temel varoluşsal sorunlarına değinilmiş, buradan hareketle sanatçının kendi kimliğini nasıl ele alabileceği ortaya konulmuştur. Son bölümde ortaya konan sanatsal tavrın nasıl bir biçeme dönüşebileceği rock müzik bağlanımda tartışılmış, popüler ve ciddi müzik iklemine karşı 'avant-pop' kavramı önerilmiş, tekrar ve yapısal basitlik savunulmuş, gürültü ve emprovizasyonun işlevi ortaya konmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: Nietzsche felsefesi bağlamında neşe etiği; Sanatta neşe ile ilgili tavırlar; Neşe etiği bağlamında sanatçı kimliği; Rock müzikte neşe etiği bağlamında bir biçem önerisi