Açık planlı ofislerde engel etkinliğinin modelleme yoluyla belirlenmesi ve incelenmesi - Gökçe, İpek Burcu (My University, 2011)
Gelişen teknoloji ile birlikte, hem yapı içi hem de yapı dışı gürültü kaynakları çoğalmakta ve çeşitlenmektedir. Günümüzde önemli bir çevre kirliliği etkeni olan gürültü, çeşitli işlevlere sahip yapılarda uygun fizik ortam koşullarının oluşturulmasını olumsuz yönde etkilemektedir.Bu çalışmada, günümüzde özellikle büyük kentlerde çok sayıda örneğine rastlanan açık planlı ofislerde, çalışma verimliliğini arttıracak uygun akustik ortamın sağlanmasına yönelik olarak alınabilecek önlemlerden gürültü engellerinin etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla örnek olarak belirlenen açık planlı bir ofis hacminde konuya ilişkin bir bilgisayar yazılımı kullanılarak, uygun akustik ortamın oluşturulması için, modelleme yoluyla hacim içindeki farklı akustik koşullar için gereken engel özellikleri belirlenmiştir. Böylece bu örnek üzerinden yola çıkarak, açık planlı bir ofiste, uygun akustik ortamın sağlanması için tasarım aşamasında ve sonrasında doğru önlemlerin alınabilmesinde tasarımcıya yol gösteren veriler elde edilmiştir.Bu çalışmayı oluşturan bölümler ve bu bölümlerin kapsamları şöyledir:1. Bölüm: Konuya genel bir giriş yapılarak, kısa literatür i yapılmış ve tezin amacı ile bulgular belirtilmiştir.2. Bölüm: Bu bölümde ofis yapıları ve plan tipleri mimari özellikleri açısından incelenmiştir. Bu değerlendirmelerle birlikte hacmin mimari özelliklerinin akustik ve gürültü denetimi üzerindeki etkilerine de değinilmiştir.3. Bölüm: Açık planlı ofislerde gürültü kaynakları tanımlandıktan sonra, sesin yayılma yolları açıklanmıştır. Daha sonra açık planlı ofislerde gürültü denetim ilkeleri detaylı olarak ele alınmıştır ve kabul edilebilir değerler belirtilmiştir.4. Bölüm: Kapalı hacimlerde engel etkinliğiyle yakından ilgili olan daha önce yapılmış uluslararası yayınlardan, bu çalışmaya referans olabilecek makalelerin lerine yer verilmiştir.5. Bölüm: Belirlenen açık planlı bir ofis üzerinde, bilgisayar yazılımı kullanılarak engel etkinliğini belirlemeye yönelik çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada hacmin yüzey malzemeleri, engel, kaynak ve alıcının özellikleri değiştirilerek, farklı akustik koşullar açısından engel etkinliğinin düzeyi belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları grafikler ve tablolarla desteklenerek açıklanmıştır.6.Bölüm: Bu bölümde genel değerlendirme yapılarak tezin kapsamı lenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Açık planlı ofis; Gürültü denetimi; Gürültü engeli; Gürültü modellemeleri