Elektrobiriktirme yöntemiyle nikel ve nano-partikül destekli nikel kompozit üretimi - Çavdarlı, Oğuz (My University, 2009)
Elektrodepozisyon yöntemiyle üretilen saf Nikel malzemelerin tane boyutu ortalama 300 nm' dir. Elektrolit içerisine eklenen Al2O3 ve SiO2 gibi nano-seramik partiküllerinin yardımıyla tane boyutunun 60nm ile 150 nm arasına düştüğü görülmüştür. Numunelerin mikro-sertlik ve coercivity (gidergenlik) değerleri, yapılan sabit sıcaklık artışlı ısıl işlemlerden sonra ölçülmüştür. Isıl işlemler sonunda numunelere su verilmiştir. Artan ısıl işlem sıcaklığıyla birlikte sertlik ve coercivity (gidergenlik) değerlerinde gözle görülebilir bir azalma kaydedilmiştir. Ayrıca bu tip malzemelerin yapıları içerisinde kalan hidrojen sertlik üzerinde bir etki yapar. Tane büyümesinin gerçekleştiği tespit edilmiştir. Bu da bize tane boyutunun, bu iki özellik üzerine etkisi olduğunu göstermektedir. Buradan yola çıkarak Nano-kristalin Nikel malzemelerde bu iki özelliğin tane boyutuyla kontrol edebileceğini görebiliriz.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Artık manyetizm; Sertlik; Nano-kristalin; Nano-kristalin nikel; Elektrodepozisyon; Artık manyetizm; Sertlik