İçten yanmalı motorlarda meydana gelen aşınma mekanizmaları ve örnek motorlardaki piston, segman ve silindir yüzeylerinde oluşan aşınmaların mikroskobik olarak incelenmesi - Müjdeci, Serden (My University, 2003)
Aşınma, yüzeyin topografyasındaki değişimler üzerindeki etkisi, içten yanmalı motorların bazı parçaları üzerindeki zarar verici etkisi ve mekanizmaları açısından incelenmiştir. Bu parçalar, piston, segman ve silindir cidarıdır. Sürtünme ve aşınma mühendislik sisteminin karakteristiğidir ve ilerlemeler işletme parametrelerini değiştirerek, aşınma yüzeyinin durumunu değiştirerek veya aşınma karşıt yüzey bileşimini en iyi şekilde kullanarak sağlanabilir. Aşınma mekanizmaları çoğunlukla tarayıcı elektron mikroskobu (SEM - Scanning Electron Microscope) tekniklerinin kullanımı ile elde edilen gözlemler ile açıklanır ve bu gözlemlere göre, en çok abrasif ve metal metale kayma durumları gözlenir. Aşınma araştırmaları giderek hem temel hem de daha yaygın hale gelmektedir ve gelişmiş yüzeyler elde etmek için kayda değer çalışmalar yapılmaktadır. Tribolojik yüzeylerde karşılaşılan aşın derecedeki ağır şartlarla savaşmak için yüzey kaplamaları ve yüzey işlemleri yaygınlaşmaktadır. Tezin sonunda, örnek motorlarda deneysel incelemeler ile aşınma mekanizmaları araştırılmıştır. Aşınma tipleri literatür ile bağdaştınlmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Yağlama ve yağlama rejimleri; Aşınma mekanizmaları; Motor çalışma koşullarının aşınmaya etkisi; Piston segman ve silindir malzemeleri