Kesikli ve sürekli sistemlerin modellenmesi ve analizinde görsel simülasyon tekniği ve uygulaması - Kezer, Doğuş (My University, 2003)
Bu tez çalışmasında, karar verme süreçlerinin etkinliğinin arttırılmasında bilgisayar destekli görsel simülasyon tekniğinin katkısı incelenmiştir. Gezen birimlerin yaratılması, yok edilmesi, rotalanması, hareketleri, taşınması, birleştirilmesi ve ayrıştırılması gibi sistem içi faaliyetlerin modellenmesinde Arena 5.0 programı ile görsel simülasyon tekniğinin kullanımı tanımlanmıştır. Bir simülasyon projesinin girdi analizi, modelin doğrulanması, modelin geçerliliğinin kanıtlanması ve çıktı analizi aşamalarında görsel simülasyon tekniği kullammımn sağladığı avantajlar belirtilmiştir. Kesikli, sürekli ve melez tipteki endüstriyel sistemlerin modellenmesinde ve analiz edilmesinde görsel simülasyon tekniğinin kullanımı incelenmiştir. Kesikli üretim sistem simülasyonu için yapılan uygulama, gaz armatürleri üretimi yapan bir işletmede gerçekleştirilmiştir. Ocak musluğu ürün ağacındaki her bir ürün bileşeni için görsel simülasyon modelleri oluşturulmuş ve bu modeller analiz edilerek günlük montaj hattı çıktı kapasitesini maksimize edecek çözüm önerileri sunulmuştur. Bünyesinde hem kesikli hem de sürekli değişim gösteren öğeler içeren melez sistemlerin simülasyonu için yapılan uygulama çalışmasında sıcak haddeleme yöntemi ile sac levha üretimi için bir simülasyon modeli geliştirilmiştir. Günlük rulo üretimini maksimize edecek ve endüstriyel firm prosesinin verimliliğini arttıracak olan politikalar test edilmiştir. Sürekli sistem simülasyonu uygulamasında hastalıklı bir gen tipinin popülasyon dinamiği üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Simülasyon; simülasyonda istatiksel tekniklerkesikli sistemlerin modellenmesi ve analizinde görsel simülasyon tekniği; sürekli sistemlerin simülasyonu