Özet:
Yedi bölümden oluşan araştırmanın amacı, beş yıldızlı oteller ile bu otellerin tasarım ve işletmelerinin tanımlanması ve İstanbul'daki beş yıldızlı otellerle ilgili alan çalışması yaparak tasarım - işletme ilişkisinin kurulmasıdır. Giriş bölümünde araştırma konusu olan "Beş Yıldızlı Otellerin Tasarım - İşletme İlişkisinin Tartışılması - İstanbul Üzerine Bir Araştırma" kapsamında araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi belirtilmektedir. ikinci bölümde genel turizm tanımı, turizm tesisi ve genel nitelikleri üzerinde durulmakta, turizm tesisleri için, yatırım, tasarım ve işletme aşamalarına gelinceye kadar geçen sürede önemli hususlara değinilmektedir. Üçüncü bölümde ise konaklama tesisi ve türleri üzerinde durulmaktadır. Konaklama tesisi türlerinden beş yıldızlı otellerin net bir şekilde tanımlanabilmesi için, bir, iki, üç, ve dört yıldızlı otellerin asgari nitelikleri ile diğer konaklama tesisi türleri de bu bölüm kapsamında incelenmektedir. Dördüncü bölümde, genel olarak mimari tasarım kavramı, beş yıldızlı otellerin tasarım kriterleri ile tasarımını etkileyen faktörler üzerinde durulmuştur. Ayrıca, araştırma konusu kapsamında beş yıldızlı otellerin tasarımını etkileyen faktörlerden işletme faktörü de bu bölümde incelenmektedir. Beşinci bölümde ise genel işletme tanımı yapılmakta, turizm ve işletme ilişkisi ile beş yıldızlı otellerin temel bölümleri ve faaliyetleri üzerinde durulmaktadır. Bu araştırma kapsamında, beş yıldızlı otellerin mimari ve işletmelerini etkileyen faktörlerin neler olduğunu, mimari ve işletmelerinin eksiklerini ve/veya fazlalıklarım karşılaştırmalar yapılarak tespit etmeyi amaçlayan bir alan çalışması yapılmıştır. Bu araştırma kapsamında İstanbul'daki yedi adet beş yıldızlı otel incelenmiştir. Altıncı bölümde araştırma sonucu elde edilen sonuçlar karşılaştırmalar da yaparak aktarılmaktadır. Sonuçlar ve öneriler başlıklı son bölümde alan çalışmasından da elde edilen veriler ışığında genel bir değerlendirme yapılmakta ve çeşitli çözüm önerileri dile getirilmektedir.