YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

Mum indirme prosesinin atoklav kullanılarak dizaynı ve optimizasyonu

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Aslan, Batuhan
dc.date.accessioned 2024-01-30T13:13:58Z
dc.date.available 2024-01-30T13:13:58Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.uri http://dspace.yildiz.edu.tr/xmlui/handle/1/13591
dc.description Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016 en_US
dc.description.abstract Bu tez kapsamında, kayıp mum tekniğiyle dökümün proseslerinden biri olan alçıdan mum indirme esnasında karşılaşılan; proses süresi, enerji kaybı, düşük ürün kalitesi ve hava kirliliği gibi sıkıntıların giderilmesi amacıyla bir otoklav fırın modeli oluşturulmuş, fırın içi üniform sıcaklık dağılımının sağlanması ve derecelerdeki mumun erime karakteristiklerinin belirlenmesinde nümerik analiz ve sonuçlara göre bir optimizasyon yapılmıştır. Daha sonra model değerlendirilmiş ve daha önceki çalışmalarla mukayese edilerek sonuçlar incelenmiştir. Otoklav fırın içi sıcaklık dağılımını sağlamak ve derecelerin içerisindeki mumun erime karakteristiklerini incelemek için; akışkanın türü (hava, doymuş su buharı), akışkanın giriş sıcaklığı (400 K, 410 K), akışkanın giriş hızı (1.5 m/s, 3 m/s, 4.5 m/s), proses süresi (3h, 6h) ve fırın geometrisi (tek girişli, 3 girişli) parametreleri karşılaştırılmıştır. Analizlerde; su buharı ile yapılan analizlerin, hava akışkanı ile yapılan analizlere göre fırın içi daha homojen bir sıcaklık dağılımı sağladığı görülür. Akışkanın giriş sıcaklığının artmasıyla, mumlar daha iyi erime karakteristiği göstermiştir. Akışkanın giriş hızının artması, fırın içi ortalama sıcaklıkları arttırmış; ayrıca mumlar daha iyi erime karakteristiği göstermiştir. Proses süresi; sıcaklık dağılımı ve mumun erime karakteristikleri üzerinde orantılı olarak etkilidir. Son olarak; bu analizler, fırın geometrisi yönünden incelendiğinde; 3 girişli ile yapılan analizlerdeki mumların, tek girişli ile yapılan analizlerdeki mumlara göre daha iyi erime karakteristiği göstermesiyle birlikte; tek girişli fırın geometrisinde yapılan analizlerin, 3 girişli fırın geometrisinde yapılan analizlere göre fırın içi daha homojen bir sıcaklık dağılımı sağladığı görülür. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Mum indirme prosesi en_US
dc.subject Otoklav en_US
dc.subject Hassas döküm en_US
dc.subject Kayıp mum tekniği en_US
dc.subject CFD analizi en_US
dc.subject Optimizasyon en_US
dc.title Mum indirme prosesinin atoklav kullanılarak dizaynı ve optimizasyonu en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster