Özet:
Defne yaprağı genel olarak yaş ve kuru halde yemeklere hoş koku verilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Oysa ki, yaprak içerisindeki hoş koku veren yağlar konsantrelerde, konservelerde vb. anti oksidant olarak kullanılır. Ancak ülkemizde yaprak yağının elde edilmesi ve kullanılması yok denecek kadar azdır. Bu tezdeki çalışmalar, yaprağın hızlı kurutma yöntemlerinin.ve şartlarının araştırılmasını kapsar. 120°C'a kadar havayı ısıtabilen bir deney seti kurulmuş ve kurutma ön deneyleri yapılmış, bazı ölçümler yapılarak elde edilen kuru ürünün kullanıma uygun olduğu görülmüştür. Öncelikle, teorik araştırmalar yapılmış ve yaprağa uygulanacak matematik modeller aranmıştır. Fakat literatürde benzer bir modeli rastlanmamıştır. Deneylerde, diffüzyon incelenmiş, hava hızı- zaman-sıcaklık değişkenlerinin farklı değerlerindeki kütle transferi tespit edilmiş, bu değerlerin birbirleriyle ilişkilerini belirleyen diyagramlar hazırlanarak, matematik modeller oluşturulmuştur.