YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

Defne yaprağının hava şartlandırılarak hızlı kurutulmasının araştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Prof. Dr. Doğan Özgür
dc.contributor.author Yücel, Turhan
dc.date.accessioned 2018-07-17T12:08:11Z
dc.date.available 2018-07-17T12:08:11Z
dc.date.issued 1995
dc.identifier.uri http://localhost:6060/xmlui/handle/1/1732
dc.description Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
dc.description.abstract Defne yaprağı genel olarak yaş ve kuru halde yemeklere hoş koku verilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Oysa ki, yaprak içerisindeki hoş koku veren yağlar konsantrelerde, konservelerde vb. anti oksidant olarak kullanılır. Ancak ülkemizde yaprak yağının elde edilmesi ve kullanılması yok denecek kadar azdır. Bu tezdeki çalışmalar, yaprağın hızlı kurutma yöntemlerinin.ve şartlarının araştırılmasını kapsar. 120°C'a kadar havayı ısıtabilen bir deney seti kurulmuş ve kurutma ön deneyleri yapılmış, bazı ölçümler yapılarak elde edilen kuru ürünün kullanıma uygun olduğu görülmüştür. Öncelikle, teorik araştırmalar yapılmış ve yaprağa uygulanacak matematik modeller aranmıştır. Fakat literatürde benzer bir modeli rastlanmamıştır. Deneylerde, diffüzyon incelenmiş, hava hızı- zaman-sıcaklık değişkenlerinin farklı değerlerindeki kütle transferi tespit edilmiş, bu değerlerin birbirleriyle ilişkilerini belirleyen diyagramlar hazırlanarak, matematik modeller oluşturulmuştur.
dc.subject Kurutma teorisi
dc.subject Defne yaprağı
dc.title Defne yaprağının hava şartlandırılarak hızlı kurutulmasının araştırılması
dc.type Tez


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster