YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

Fibrilyar biyopolimerlerin (ipek fibroni ve yün keratini) serbest radikalli ve dinamik-mekanik yıpranma özelliklerine dış faktörlerin (nem, UV ışınları ve sıcaklık) etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Prof. Dr. Shaval V. Mamedov
dc.contributor.author Yumuşak, Çiğdem
dc.date.accessioned 2018-07-17T13:19:26Z
dc.date.available 2018-07-17T13:19:26Z
dc.date.issued 2001
dc.identifier.uri http://localhost:6060/xmlui/handle/1/2609
dc.description Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
dc.description.abstract Fibrilyar proteinler sınıfına ait olan ipek fıbroininin ve farklı pigmentli yün keratinlerinin dinamik-mekanik özelliklerine ve serbest radikalli reaksiyonlarına, UV ışınlarının, sıcaklığın ve nemin etkileri incelenmiştir. Farklı oranlarda nemin, dinamik-mekanik özelliklere etkisi ilk defa bu tezde araştırılmıştır. UV ışınlarının dinamik-mekanik özelliklere etkileri nedeniyle, mekanik gerilim altında yıpranmanın ilk aşamalarının serbest radikalli süreçlerin oluşmasından dolayı olduğu gösterilmiş ve hiçbir etki altında olmayan ipek fibroininde ve yün keratininde gözlenilen ESR sinyallerinin mekanizması izah edilmiştir. Aynı zamanda literatürden farklı karmaşık ESR spektrumu gözlenmiş ve spektrumun oluşma mekanizması açıklanmıştır. Fibrilyar biyopolimerlerde yıpranmanın genel mekanizmasının termofluktasyon karakterli olduğu kanıtlanmıştır. Dış faktörlerin, başlangıç parçalanma aktivasyon enerjisi bariyerinin yüksekliğini azaltarak, yıpranma mekanizmasını etkiledikleri sonucuna varılmıştır. Fibrilyar proteinlerde farklı oranlarda su absorbsiyonunun dinamik-mekanik özelliklere farklı etki mekanizmaları verilmiştir. Proteinlerin yapısına bağlı olan ve proteinlerin yapısına bağlı olmayan su miktarı olmak üzere iki tür su absorbsiyonunun olabileceği anlaşılmıştır. Her iki tür su absorbsiyonunun, protein makromoleküllerinin konformasyon dinamiğini değiştirerek yıpranma mekanizmasını etkilediği gösterilmiştir. Bu süreçte suyun orantılı olarak küçük miktarlarında proteinlerin düzensiz kısımlarında serbest radikalli rekombinasyon reaksiyonlarını, suyun daha büyük miktarlarında ise düzenli kısımlarda bu reaksiyonları etkilediği düşüncesi üzerinde durulmuştur.
dc.subject Proteinlerin temel yapı taşları
dc.subject Biyopolimer
dc.subject İpek fıbroini
dc.subject Yün keratini
dc.subject Serbest radikalli reaksiyonlar
dc.title Fibrilyar biyopolimerlerin (ipek fibroni ve yün keratini) serbest radikalli ve dinamik-mekanik yıpranma özelliklerine dış faktörlerin (nem, UV ışınları ve sıcaklık) etkileri
dc.type Tez


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster