YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

Gıdalarda organoklorlu ve organofosforlu pestisitlerin miktar tayini metot validasyonu

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Doç. Dr. İnci Arısan Ataç
dc.contributor.author Yüce, Taha Yaşar
dc.date.accessioned 2018-07-19T06:22:20Z
dc.date.available 2018-07-19T06:22:20Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.uri http://localhost:6060/xmlui/handle/1/2887
dc.description Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
dc.description.abstract 1940'ların sonlarına doğru keşfedilen birçok pestisit, tahıl, meyve ve sebze üretiminde verimliliği artırmıştır. Fakat 1960'lı yıllarda pestisitlerin çevresel kirliliğe, yaban hayatına ve insan sağlığına verdiği zarar anlaşılmıştır. Ayrıca bazı zararlıların, kullanılmakta olan pestisitlere karşı dirençli hale geldiği gözlenmiştir. Bu durum, pestisitlerle ilgili daha sıkı düzenlemelere gidilmesini sağlamıştır. 1980'li ve 1990'lı yıllarda zararlıların biyolojik ve fiziksel yöntemlerle kontrolü yanında uygun pestisit kullanımı gündeme gelmiştir. Bunun amacı, ekonomik, sağlıksal ve çevresel riskleri azaltarak tüm bu yöntemleri birlikte kullanmaktır. Pestisitlerin miktar tayininde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin arasında en hassas ölçüm metodu gaz kromatografisi ile yapılan ölçümdür .Bu çalışmada standardize metotlardan biri modifiye edilerek kullanıldı ve mevcut laboratuvar şartlarında, meyve örnekleri kullanılarak metodun doğrulaması yapıldı. Ayrıca metodun güvenilir sonuçlar verdiği ispatlandı.
dc.subject Pestisitler
dc.subject Validasyon
dc.subject Çözeltiler
dc.title Gıdalarda organoklorlu ve organofosforlu pestisitlerin miktar tayini metot validasyonu
dc.type Tez


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster