YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

Gıda sektöründe kullanılan kakaonun kalitesinin belirlenmesinde kullanılan analiz yöntemleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Prof. Dr. İnci Arısan
dc.contributor.author Şit, Serpil
dc.date.accessioned 2018-07-19T06:22:47Z
dc.date.available 2018-07-19T06:22:47Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.uri http://localhost:6060/xmlui/handle/1/2941
dc.description Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
dc.description.abstract Kakao (Theabroma cacao) 4-8 metre boyunda ağaçlarda yetişen, ebegümecigiller familyasından bir bitki türüdür. Kakao çekirdeği birleşiminde, purinalkaloitler ( teobromin, kafein, teofilin ) , fenollü bileşikler ( epikateşin ) , lipidler (yağ asitleri, oleik asit, palmitik asit) , proteinler (albuminler, globulinler ), aminoasitler ile az miktarda azotlu bileşikler içerir. Kakao iştah açıcı , idrar söktürücü olarak çeşitli alanlarda kullanılır. Ancak en fazla çikolata ve içecek üretiminde kullanılır. Çikolatanın kandaki seratonin düzeyini yükselttiği ve iyi bir antidepresan olduğu son on yılın önemli bilgileri arasındadır. Araştırmalar aynı zamanda kakao yağının mevcut kolestrol düzeyinin yükselmesine neden olmadığını ispatlamıştır. Bunun da nedeni içerdiği yüksek stearik asit içeriğidir. Bu çalışma ile kakao ve kakaodan elde edilen ürünlerin ( yağ, likör ) çeşitli analiz yöntemleri ile incelenmesi hedeflenmiştir.
dc.subject Kakao
dc.subject Kakao çekirdeği
dc.subject Analiz yöntemleri
dc.title Gıda sektöründe kullanılan kakaonun kalitesinin belirlenmesinde kullanılan analiz yöntemleri
dc.type Tez


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster