Özet:
Mantarlar, bitkiler aleminin klorofilden yoksun tek veya çok hücreli canlılarıdır. Bir hücreli mantarlar (sporlar ve mayalar) mikroplara benzerler, ancak çevrelerinde selüloz zardan oluşan kalınca bir zarın bulunması ile onlardan ayrılırlar. Endüstrinin hemen her alanında kullanılan enzimler genellikle mikroorganizmalardan elde edilmektedir. Çünkü mikroorganizma kaynaklı enzimlerin bitkisel veya hayvansal kaynaklı enzimlere göre katalitik aktivitelerinin çok yüksek olmaları, istenmeyen yan ürün oluşturmamaları, daha stabil ve ucuz olmaları, fazla miktarda elde edilebilmeleri gibi avantajları vardır. Endüstriyel alanda en çok kullanıma sahip olan enzimler proteaz, amilaz, selülaz, ksilanaz ,lipaz ve pektinazdır. Pektinaz, endüstriyel pektik enzim preparatları için kullanılan genel bir isimdir. Aspergillus niger tarafından pektinaz yapımı, meyve ve sebze suyu teknolojilerinde çok fazla uygulanmaktadır. Meyve ve sebze teknolojilerinde kullanılmaktadır. Çalışmada genetik olarak mutasyona uğratılmış Trichoderma reesei mantarı tarafından pektin ve gliserin substratı kullanılarak enzim üretim şartlarının düzenlenmesi sonucunda daha önceden ön çalışması yapılmış lisans tezinde gözlemlenen pektinaz üretimindeki artış, bu artıştan yararlanılarak bulunan optimum konsantrasyon ve optimum zaman sayesinde optimum pH ve optimum sıcaklığın tayin edilmesi gerçekleştirilecektir.