Özet:
Biyolojik aktif materyal olarak enzim içeren biyosensörler, temel olarak elektrokimyasal sinyalleri alan bir elektrot ve bu elektrot üzerine immobilize edilmiş enzim veya enzimler içermektedir. İyon seçici elektrotlar üzerine bir veya daha fazla enzim immobilize edilerek, bunların çeşitli substrat tayinlerinde kullanılmaları son yıllarda oldukça önem kazanmaktadır. L-glutamatın tayini, klinik ve gıda örneklerinde önemlidir. Glutamat, merkezi sinir sisteminde aminoasit nörotransmitterdir, beyin fonksiyonlarının birçok türünde majör rol oynamaktadır. Aşırı salınması epilepsi, şizofreni, kalp krizi, iskemi, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına neden olmaktadır. Monosodyum glutamat (MSG), özellikle fast food türü gıdalarda tat artırıcı olarak kullanılır. Ayrıca konserve ve paketleme işlemlerinde katkı maddesi olarak da kullanılır. Çin mutfağında çok kullanılır. Bu nedenle biyolojik ve gıda örneklerinde glutamatın tayini için hızlı ve hassas tekniklerin geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Bu çalışmada hazırlamış olduğumuz, uzun zincirli bir yağ asidi olan palmitik asit kullanılarak elde edilen PVC amonyum-seçici membran elektrot üzerine belli miktarda glutamat oksidaz enziminin immobilize edilmesi ile hazırlanan biyosensör ile glutamatın potansiyometrik tayininin yapılması amaçlanmıstır. Biyosensörün en iyi çalışma koşullarını belirlemek amacı ile tampon konsantrasyonu, tampon pH'sı, enzim miktarı, enzim oranı ve ortam sıcaklığının elektrot cevabı üzerine etkileri incelenmiş, enzim elektrodun raf ömrü, tekrarlanabilirliği, duyarlılığı, tayin aralığı ve tayin sınırı belirlenmiştir. Ayrıca hazırlanan glutamat biyosensörü ile tavuk bulyonu ve multipower aminoasit karışımı glutamatn tayini yapılmış ve elde edilen sonuçlar standart yöntem veya referans değerler ile karşılaştırılmıştır.