dc.contributor.advisor |
Doç. Dr. İnci Arısan Ataç |
|
dc.contributor.author |
Özer (Durgun), Banu
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-19T06:24:17Z |
|
dc.date.available |
2018-07-19T06:24:17Z |
|
dc.date.issued |
2002 |
|
dc.identifier.uri |
http://localhost:6060/xmlui/handle/1/3042 |
|
dc.description |
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002 |
|
dc.description.abstract |
Gıda kaynaklı bazı yaygın küflerin metabolitlerinin toksijenik etkilerinden dolayı sağlık riskleri oluşturabildiği bilinmektedir. Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus kanserojenik toksinler (aflatoksinler) üreten, gıdalarda sık rastlanan küflerdendir. Aflatoksinlerin keşfiyle, bu toksinlerin gıdalardaki konsantrasyonlarının tespiti için çeşitli metotlar geliştirilmiştir ve oluşma riskleri bütün dünyadaki gıdalarda rastlanabilecek bir problem olmasından dolayı, kimyasal tespiti standardize edilmiştir. Bu çalışmada standardize metotlardan biri kullanıldı ve mevcut laboratuvar şartlarında doğrulaması yapıldı. Ayrıca, yerfıstığı ve kuru incir'deki aflatoksin konsantrasyon seviyesinin tespiti ile ilgili uluslararası kolaboratif çalışmalara katılınarak doğrulaması yapılan metodun güvenilir sonuçlar verdiği ispatlandı. |
|
dc.subject |
Aspergillus türü |
|
dc.subject |
Mikotoksin analiz |
|
dc.subject |
Fndık ve incirde aflatoksin yöntem |
|
dc.subject |
Aflatoksin |
|
dc.subject |
HPLC |
|
dc.title |
Fındık ve incirlerde aflatoksin tayini ve metot doğrulaması |
|
dc.type |
Tez |
|