dc.contributor.advisor |
Prof. Dr. Göksel Akçin |
|
dc.contributor.author |
Yayla, A. Murat
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-19T06:24:24Z |
|
dc.date.available |
2018-07-19T06:24:24Z |
|
dc.date.issued |
2003 |
|
dc.identifier.uri |
http://localhost:6060/xmlui/handle/1/3048 |
|
dc.description |
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada portakal örneklerine 150 |i.g/kg konsantrasyonda olacak şekilde katım yapılan farklı guruplara ait 28 pestisitin analizi, çoklu pestisit kalıntı analiz metodu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Pestisit katım yapılan örneklere asetonitril ekstraksiyonu uygulandıktan sonra C-18 ve Florisil katı faz ekstraksiyonu kartuşları ile temizleme (clean up) işlemi gerçekleştirildi. Hazırlanan numune çözeltileri HP-5MS kapiler kolonların kullanıldığı Azot-Fosfor ve Elektron yakalama dedektörlü gaz kromatografisi (GC-ECD/NPD) sistemleri ile tespiti ve miktarsal analizleri gerçekleştirildi. Seçilen pestisitlerin doğrulamaları aynı kolona sahip gaz kromatografisi kütle spektrometresi (GC-MS) sisteminde seçilen iyonları izleme modunda (SİM) gerçekleştirildi. Analizi yapılan pesitisitlerin dedeksiyon limitleri tüm pestisitler için 0,56-26,06 ug/kg arasında değişmektedir. Numunelere katım yapılan pestisitlerin %86'smm geri kazanımdan %82 ile %138 arasında değişmektedir. |
|
dc.subject |
Portakal |
|
dc.subject |
Pestisit |
|
dc.subject |
Pestisit analiz metotları |
|
dc.title |
Sebze ve meyvelerdeki pestisit analiz metodlarının geliştirilmesi |
|
dc.type |
Tez |
|