YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

Sebze ve meyvelerdeki pestisit analiz metodlarının geliştirilmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Prof. Dr. Göksel Akçin
dc.contributor.author Yayla, A. Murat
dc.date.accessioned 2018-07-19T06:24:24Z
dc.date.available 2018-07-19T06:24:24Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.uri http://localhost:6060/xmlui/handle/1/3048
dc.description Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
dc.description.abstract Bu çalışmada portakal örneklerine 150 |i.g/kg konsantrasyonda olacak şekilde katım yapılan farklı guruplara ait 28 pestisitin analizi, çoklu pestisit kalıntı analiz metodu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Pestisit katım yapılan örneklere asetonitril ekstraksiyonu uygulandıktan sonra C-18 ve Florisil katı faz ekstraksiyonu kartuşları ile temizleme (clean up) işlemi gerçekleştirildi. Hazırlanan numune çözeltileri HP-5MS kapiler kolonların kullanıldığı Azot-Fosfor ve Elektron yakalama dedektörlü gaz kromatografisi (GC-ECD/NPD) sistemleri ile tespiti ve miktarsal analizleri gerçekleştirildi. Seçilen pestisitlerin doğrulamaları aynı kolona sahip gaz kromatografisi kütle spektrometresi (GC-MS) sisteminde seçilen iyonları izleme modunda (SİM) gerçekleştirildi. Analizi yapılan pesitisitlerin dedeksiyon limitleri tüm pestisitler için 0,56-26,06 ug/kg arasında değişmektedir. Numunelere katım yapılan pestisitlerin %86'smm geri kazanımdan %82 ile %138 arasında değişmektedir.
dc.subject Portakal
dc.subject Pestisit
dc.subject Pestisit analiz metotları
dc.title Sebze ve meyvelerdeki pestisit analiz metodlarının geliştirilmesi
dc.type Tez


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster