YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

Çukurova bölgesinde yetişen yer fıstığında aflatoksin miktar tayini

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Doç. Dr. İnci Arısan Ataç
dc.contributor.author Akel, Eda
dc.date.accessioned 2018-07-19T06:25:29Z
dc.date.available 2018-07-19T06:25:29Z
dc.date.issued 2005
dc.identifier.uri http://localhost:6060/xmlui/handle/1/3097
dc.description Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
dc.description.abstract Küflerin sekonder metebolitleri olan mikotoksinler insanlarda ve de hayvanlarda hastalıklara ve ölüme neden olabilirler. Bazı mikotoksinler veya bunların türevleri farmakolojik aktiviteleri nedeniyle antibiyotik olarak kullanılırken bazıları ise kimyasal savaş ajanları olarak kullanılmaktadırlar. Bu çalışmada mikotoksinlerin önemli bir türü olan aflatoksinlerin üzerinde duruldu. Aflatoksinlerin neden oldukları hastalıklar genel olarak aflatoksikozis olarak adlandırılırlar. Akut aflotoksikozis hemen ölümle sonuçlanırken, kronik aflotoksikozis kansere, bağışıklık sisteminin baskılanmasına ve başka "yavaş" gelişen patolojik durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Aflatoksinlerin keşfi ile bu toksinlerin gıdalardaki konsantrasyonlarının tespiti için çeşitli metotlar geliştirilmiştir, ancak aflatoksinler dünyadaki bütün gıdalar için bir problem oluşturmaktadır. Bu nedenden dolayı aflatoksinlerin kimyasal tespiti standardize edilmiştir. Bu çalışmada standardize metotlardan biri kullanıldı ve mevcut laboratuvar şartlarında, yerfıstığı örnekleri kullanılarak metodun doğrulaması yapıldı. Ayrıca metodun güvenilir sonuçlar verdiği ispatlandı.
dc.subject Yerfıstığı
dc.subject Aspergillus türü küf mantarları
dc.subject Mikotoksinler
dc.title Çukurova bölgesinde yetişen yer fıstığında aflatoksin miktar tayini
dc.type Tez


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster