Özet:
Bu çalışmada Türkiye'de çeşitli firmaların ürettiği ve piyasada satılan 42 adet değişik kutu meyve suyu (8 adet kayısı, 8 adet portakal, 8 adet şeftali, 8 adet vişne, 7 adet elma, 3 adet böğürtlen) örneklerinin pH, asidite, kırılma indeksi, indirgen şeker, sakkaroz, formol indeksi, askorbik asid miktarları, sodyum, potasyum, kalsiyum miktarları, HMF (hidroksimetilfurfurol) ve toplam karotenoidleri İncelenmiştir. Analizlerde Uluslararası Meyve Suyu Birliği (IFU) nin önerdiği yöntemler ve AO AC yöntemleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonunda meyve suyu örneklerinde pH=2.61-4.10, nD=1.3445- 1.3540, Briks değerleri 7.8-13.9, indirgen şeker 1.4-9.8 (g/100 mL), sakkaroz 1.2- 12.7 (g/100 mL), formol sayısı 1,2-15.6, askorbik asid 0.0-29 mg/100 mL, asidite (pH=7.0 için) 25.2-124.0 mL (0.1 N NaOH) arasında değiştiği görüldü. Yirmiiki örnek üzerinde yapılan analizlerde bulunan değerlerin sodyum için 4-164 mg/L, potasyum için 172-1887 mg/L, kalsiyum için 0-49 mg/L, HMF için 0-140 mg/L arasında değiştiği görüldü. Altı örnekte (2 şeftali, 2 portakal, 2 kayısı) toplam karotenoidlerin miktarının 448- 1760 jog/L arasında olduğu bulundu. Bunların A1203 kolonda fraksiyonlarına ayrıldıktan sonra saptanan karoten hidrokarbonlarının miktarının P-karoten cinsinden 120-1120 ıxg/L, kriptoksantin esterlerinin 120-384 ıxg/L, ksantofıl esterlerinin 34-168 p-g/L, diğer karotenoidler ise 44-850 Lxg/L olarak belirlendi.