YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

Yüksek nemli kuru kayısı işleme ve muhafaza tekniğinin geliştirilmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Prof. Dr. Mehmet Pala
dc.contributor.author Kaplan, Filiz
dc.date.accessioned 2018-07-19T11:14:17Z
dc.date.available 2018-07-19T11:14:17Z
dc.date.issued 1996
dc.identifier.uri http://localhost:6060/xmlui/handle/1/4981
dc.description Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
dc.description.abstract Türkiye kuru kayısı üretiminde dünyada ilk sırada yer almaktadır. Kuru kayısı Türkiye ekonomisi ve ihracatı için en önemli tarım ürünlerinden biridir. Türkiye'de kuru kayısı tüketimi çok azdır ve üretilen kuru kayısının % 95 gibi büyük bir oranı ihraç edilmektedir. İhracatı ve tüketimi arttırmak için kuru kayısı için yeni tekniklerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada nemleri arttırılmış kuru kayısılar çeşitli gaz kompozisyonlarında, nem ve gaz geçirgenliği az olan bir film ile ambalajlanarak, oda sıcaklığında saklanmıştır. Bu işlem iki kere yapılmış, ilkinde 10 değişik işleme tekniği, ikincisinde 6 değişik işleme tekniği kullanılmıştır. Daha sonra depolama sırasındaki değişimler fiziksel, kimyasal ve duyusal testlerle incelenmiştir. Sonuç olarak yüksek nemli tüketimi kolay yeni bir ürün geliştirilmiştir. Ayrıca yüksek nemli kayısıların uzun zaman muhafaza edilebileceği fakat bunun için inert gazlarla yapılan ambalajlamanın yeterli olmadığı aynı zamanda ısısal bir işlem uygulamanın da zorunlu olduğu görülmüştür.
dc.subject Kayısının işlenmesi
dc.subject Yüksek nemli kayısının işlenmesi
dc.subject Kuru kayısı
dc.title Yüksek nemli kuru kayısı işleme ve muhafaza tekniğinin geliştirilmesi
dc.type Tez


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster