YTÜ DSpace Kurumsal Arşivi

Kakaoda kafein ve teobrominin kısmi en küçük kareler spektrofotometrik kalibrasyon yöntemi ile tayini

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Prof. Dr. Gönül Kunt
dc.contributor.author Aksu, Özlem
dc.date.accessioned 2018-07-19T11:14:20Z
dc.date.available 2018-07-19T11:14:20Z
dc.date.issued 1997
dc.identifier.uri http://localhost:6060/xmlui/handle/1/4987
dc.description Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
dc.description.abstract Kakaoda kafein ve teobrominin bir arada tayini için kısmi en küçük kareler spektrofotometrik kalibrasyon yöntemi ( Partial Least - Squares - PLS ) geliştirildi. Elde edilen sonuçlar literatürde bulunan UV spektrofotometrik ve yüksek basınçlı sıvı kromatografik yöntemlerle elde edilen sonuçlarla karşılaştırıldı. Kısmi en küçük kareler analizi için, üç seviyeli tam deneysel tasarıma göre kalibrasyon tablosu oluşturuldu ve modelin kurulması için 9 adet örnek hazırlandı. Bu tasalımda kafein için 1,2,3 ugml"1, teobromin için 10.5, 11.5 ve 12.5 ugml"1 seviyeleri seçildi. Kalibrasyon çözeltileri kafein ve teobrominin suda çözülmesi ile hazırlandı. 217 ve 293 nm arasında 4 'er nm ara ile absorpsiyonları ölçüldü. Kakao örnekleri ise su ile kaynatılarak hazırlandı. Çeşitli saflaştırma işlemlerinden sonra her bir örnek çözeltisinin spektrumu alındı ve kafein - teobromin karışım çözeltilerine uygulanan işlemler tekrarlandı.Yöntemlerin karşılaştırılmasında t ve F testleri kullanıldı.
dc.subject Kakao
dc.subject Kafein
dc.subject Teobromin
dc.title Kakaoda kafein ve teobrominin kısmi en küçük kareler spektrofotometrik kalibrasyon yöntemi ile tayini
dc.type Tez


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster