Özet:
Pervaporasyon, gtzeotrop oluşturan ya da kaynama noktalan birbirine yakın, geleneksel yöntemlerle ayrılması zor sıvı karışımların ayrılmasında önemli potansiyele sahip bir membran ayırma prosesidir. Bu çalışmada, etil asetat-su ve etil asetat-etanol karışımları PDMS membran kullanılarak pervaporasyon sistemi ile ayrılmıştır. Etil asetat-su karışımı için çesjtli etil asetat konsantrasyonlarında, 30, 35 ve 40°C sıcaklıjdarda sorpsiyon ve pervaporasyon, 30 ve 40°C sıcaklıklarda ise desorpsiyon deneyleri yapılmıştır. Etil asetat-etanol karışımı için çeşitli etil asetat konsantrasyonlarında, 3Q, 40 ve 50°C sıcaklıklarda sorpsiyon ve pervaporasyon deneyleri yapılmıştır. Her iki karışımda da PDMS membran tercihli olarak etö asetatı seçmiştir. Wilson denklejni kullanılarak buhar-sm denge eğrileri oluşturulmuş ve pervaporasyon sonucu felde edilen veriler ile buhar-sıvı denge verileri karşılaşılmıştır.