Özet:
Bu tezde, gazlı içeceklerin üretim aşamaları, üretim teknolojileri ve içerikleri ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Gazlı içecek içerisinde bulunan, karbondioksit, şeker, asitler, su, aromalar ve renklendiriciler gibi maddelerin özellikleri açıklanmıştır. Gazlı içeceklerin piyasaya sunulmasında kullanılan ambalajlar ve kullanılan kimyasal koruyucular hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca, gazlı içeceklerin paketleme teknolojileri, özellikle plastik şişeler araştırılmıştır. Tezin deneysel kısmında, farklı markalara ait gazlı içeceklerin basınçları farklı sıcaklıklarda ölçülmüş ve bu içeceklerin karbondioksit konsantrasyonları bulunmuştur. Belli bir sıcaklıkta bu gazlı içeceklerin gaz kaçış süreleri araştırılmıştır. Farklı karbondioksit konsantrasyonlarında gazlı içecekler hazırlanmış ve bunların gaz kaçış süresi bulunarak, karbondioksit konsantrasyonu ile gaz kaçış süresi arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca, hazırlanan gazlı içeceklerin içerisine farklı kıvam vericiler ilave edilmiş ve gaz kaçış süreleri ölçülmüş, gazlı içeceklerde en iyi tüketim sıcaklığı araştırılmıştır. Tezin diğer bir bölümünde, aynı markaya ait, aynı üretim tarihli gazlı içecekler alınmış ve depolanmıştır. Bu içeceklerin bir bölümü oda sıcaklığında, diğer bir bölümü ise soğuk hava deposunda saklanmıştır. Her hafta bu içeceklerden birer tanesinin basıncı ölçülmüştür. Sonuç olarak, depolama süresi, depolama sıcaklığı ve basınç düşüşü arasındaki ilişki bulunmuştur.